""
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KUNGSBACKA SIMSÄLLSKAP
Glädje | Omtanke | Respekt | Kvalité
Sum-Sim Äldre

Sum-Sim Äldre

Sum-Sim Äldre faller tillsammans med föregående grupp under Simlinjens utvecklingsstadium 5.


Träna och tävla

Utvecklingsstadium 5 riktar sig till verksamhet för ungdomar i början, under och precis efter puberteten. Simmaren är redo för detta stadium när tillväxtspurten har inletts och hon eller han uppnått tillräcklig social, mental och kognitiv mognad. Under dessa år sker stora förändringar fysiskt då simmarna växer både längd- och viktmässigt. De blir också mer mottagliga för ren konditionsträning. Detta är viktiga år för att framför allt utveckla ”motorn”, det vill säga hjärta och egenskaper som har med kondition och uthållighet att göra. Möjligheten att ”styrketräna hjärtat” kommer att ha stor betydelse för en god kondition och uthållighet senare i livet. Simmarna är i slutet av detta stadium också betydligt mer mottagliga än tidigare för att bygga muskler. Det är därför extra viktigt att de har uppnått goda koordinativa, motoriska och tekniska färdigheter i tidigare utvecklingsfaser. Då kommer deras förutsättningar för en långsiktig utveckling vara betydligt större. Dessa färdigheter ska nu automatiseras så att en individuell simstil utvecklas. Detta är det första stadium där träningen fullt ut börjar anta vuxna idrottares former och bli mer relaterad till tävlingsmomentet. I denna fas introduceras till exempel den första nationella mästerskapstävlingen, Sum-Sim. För svensk simnings utveckling och framgång är det viktigt att så många simmare som möjligt uppnår målsättningarna i utvecklingsstadium 4 och fortsätter in i detta stadium. Det är dock viktigt att vara medveten om att det, förutom fysiska förändringar, också sker stora förändringar psykosocialt, emotionellt och kognitivt som kommer att spela roll för simmarens fortsatta utveckling.Ålder


 • Inträde till SSÄ sker kronologiskt i augusti året man fyller 14 mitt i tillväxtspurten när simmaren är psykosocialt mogen. Flickor går oftast in i fasen före pojkar. Utträde sker kronologiskt i januari året man fyller 17, när puberteten avslutats och simmaren har uppnått den mognad och nivå som krävs för nästa grupp. Simmaren stannar 2,5 år i SSÄ.Syfte

 • Att simmaren ska etablera sig som tävlingssimmare.
 • Att stimulera till fortsatt utveckling av färdigheter som kommer ha betydelse för den fortsatta prestationsutvecklingen, till exempel förbättrad aerob förmåga, styrka och simteknik, vilket kommer att ge en bättre simork.Slutmål

 • Simmaren ska ha tävlat och visat utveckling på 400 meter medley samt 800/1500 meter frisim för att säkerställa fokus på aerob utveckling och allsidighet samt på 1 – 2 simsätt som simmaren identifierats ha god fallenhet för.
 • Simmaren bör ha tävlat på samtliga tävlingsdistanser.
 • Simmaren ska ha goda tekniska färdigheter, snabbhet och uthållighet i sitt eller sina specialsimsätt.
 • Simmaren bör ha deltagit på Sum-Sim, Ungdoms-GP och andra inbjudningstävlingar på lokal och regional nivå.
 • Simmaren bör vara kvalificerad på minst 2st simsätt för Sum-Sim och närma sig JSM-kvaltiderna.
 • Simmaren bör ha genomfört minst 800 träningstimmar per år inom simverksamheten i slutet av stadiet (cirka 700 timmar om simmaren varit kortare tid i stadiet eller sysslat med andra idrotter parallellt).
 • Simmaren ska klara av de träningsserier som rekommenderas i tabell 15 (se Simlinjen).
 • Simmaren ska kunna utföra grundläggande rörlighets- och styrkeövningar på land.
Funktionärsutbildning
2019-08-22 10:57
OBS! VIKTIG INFO!

I höst kommer vi att hålla obligatoriska funktionärskurser för alla familjer som har en simmare i någon av tävlingsgrupperna. Följande grupper är aktuella:

SM/JSM
DM/JDM
Sum-Sim Äldre
Sum-Sim Yngre, blå och vit
Simiaden Äldre, blå och vit
Simiaden Yngre, blå och svart

Deltagare i andra grupper än dessa får naturligtvis också vara med om intresse finns, vi ser gärna att fler vuxen och masters är med och hjälper till.

Obligatoriet innebär att varje familj ska ha minst en representant med funktionärsutbildning. Ett arbetsschema kommer sedan att tas fram med start våren 2020 där alla arbetsinsatser på våra arrangemang jämnt delas ut mellan alla funktionärer.

Kurserna för hösten och våren 2020 kommer att gå följande datum. 

2019 (Kan man ej båda datum, anmäl ändå och maila info@kbss.nu)

13 nov               18-21

20 nov               18-21

Anmäl  här:

https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1281182 


14 nov              18-21

21 nov              18-21


Anmäl här:

https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1283620 

2020 (Kan man ej båda datum, anmäl ändå och maila info@kbss.nu)

11 mar               18-21

18 mar               18-21

Anmäl här:

https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1281189 


Planera in dessa datum redan nu så ni inte missar utbildningen. Om man inte kan ställa upp som funktionär så finns det många andra sysslor att hjälpa till med. Om man inte anmäler sig till just detta så tar vi kontakt med er för att hitta något annat lämpligt.
Kostföreläsning
2019-04-17 13:56
Vi kommer att anordna en kostföreläsning på onsdag den 24/4 för alla i SM, JSM, SSÄ och SSY grupp. Föreläsningen vänder sig främst till föräldrar för att ge tips på hur man kan tänka vid matinköp och planering.

När? Onsdag 24/4 18.30-20.00
Var? Aranäsgymnasiet, sal L108 (ingång från simhallscaféet)

Välkomna!
Ändrade tider vecka 24!
2018-05-24 13:16
Eftersom båda simhallar i Kungsbacka stänger för en allmän uppfräschning vecka 24 så kommer vi att behöva ändra lite i vårt schema och träna på andra håll.

Kalendern är nu uppdaterad med de nya tiderna och platserna. Vi kommer att hålla till i Varberg, Borås och på Lundbybadet i Göteborg.

Vi vet att det är jobbigt med transporter till andra orter men detta var det bästa sättet vi kunde lösa allt på. Försök ordna med samåkning i största möjliga mån och kolla med era kamrater var ni kan få plats i bilar. 

mvh coacherna, KbSS
Ändring i kalendern
2018-02-05 11:49
Istället för UGP 3, som är inställd kommer vi att åka till Falkenberg Race.
Kommande tävlingar
Lör 3/9 07:15
Lör 3/9 07:15
Sön 4/9 07:15
Sön 4/9 07:15
Lör 10/9 07:15
Lör 10/9 07:15
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Kungsbacka Simsällskap, 11/08 10:50 
Kungsbacka Simsällskap, 07/08 10:23 
Kungsbacka Simsällskap, 12/07 11:58 
Kungsbacka Simsällskap, 05/07 11:18 
Kungsbacka Simsällskap, 02/07 10:22 
Kungsbacka Simsällskap, 23/06 11:26