""
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KUNGSBACKA SIMSÄLLSKAP
Glädje | Omtanke | Respekt | Kvalité
Simskola

F.A.Q
Jag försöker boka och lyckas logga in, men det står "Ej bokningsbar" även efter att klockslaget för öppnande av bokningssidan slagit in. 
För att sidan ska uppdateras när klockslaget för öppning av bokningssidan slagit in behöver man ladda om sidan med:  Ctrl + F5 eller Ctrl + R (uppdatera). 
 
Vi har två barn som är ungefär lika gamla, kan vi sätta dem i samma grupp?
Det går att boka syskon till samma grupp, men generellt är det ingenting som vi rekommenderar. I de allra flesta fallen är det bättre att låta dem gå i varsin grupp. 
 
Vad gör jag som förälder under tiden som mitt barn är på simskolan?
I Fjärås simhall: Eftersom simhallen är såpass liten så har föräldrar inte möjlighet att vara inne i simhallen - gäller alla grupper. Man kan ta en promenad eller fika i caféet och titta på undervisningen genom glasväggen. Ett undantag finns för Baddaren grupperna där föräldrar får vara med i vattnet.
 
I Kungsbacka simhall: För de grupper som har undervisningen i Undervisningsbassäng 2 får 1 föräldrar per barn vara med vid bassängen i gruppen Baddaren. Övriga grupper får föräldrar vara med endast första och sista tillfället.  De grupper där undervisningen sker i 50 m bassängen får föräldrar endera ta en promenad, gå på gym eller spa, ta en kopp kaffe eller lösa inträde till simhallen och simma några längder. För priser till de olika verksamheterna fråga personalen i receptionen.
 
Hur anmäler jag mitt barn till simskolan?
Anmälan görs via medlemskonto på vår medlemssida, se fliken ”Bokningssida” här under ”Simskola”. Där står också vilka dagar som platserna släpps.
 
Mitt barn har utvecklats massor över sommaren, kan vi byta grupp?
I mån av plats försöker vi självklart hjälpa barnen till den grupp som passar dem bäst, och högre upp i grupperna blir detta lättare och lättare. Men om en grupp är fullbokad så är den fullbokad, då kan vi inte sätta in fler barn i den oavsett. Om man vet att man ska åka på en lång resa med mycket bad kan detta vara en sådan sak som man bör väga in inför återanmälan till simskolan.
 
Vem ansvarar för vilket grupp barnet återanmäls till?
Det är alltid du som förälder som bokar ditt barn till en specifik grupp. I simskolan ser vi vilka fysiska moment barnet klarar av, men det är du som förälder som är ansvarig för att bedöma om ditt barn klarar av en viss grupp, t.ex om barnet är bekvämt med att vistas i stora bassängen. Läs förkunskapskraven noga för respektive grupp och väg in barnets personlighet.
 
Varför lär sig barnen ryggsim (ryggcrawl) och frisim (crawl) som första simsätt?
Ryggsim och frisim är de simsätt som små barn har lättast för att lära; ofta går det bra att lära två-treåringar att crawla (även om det ser ut som hundsim med ansiktet ner i vattnet först) och så lär man dem fjärilsim och bröstsim när de blir äldre och har kommit längre i sin motoriska utveckling, då dessa simsätt ofta är något klurigare. Detta är också samma modell som de flesta stora simnationer har följt i många, många år men som av olika anledningar tagit längre tid att införa i Sverige.
 
Det ser ut som mitt barn simmar hundsim, vad är detta?
I början när små barn börjar simma frisim (crawl) tar de ofta återtaget av handen precis i vattenytan istället för att lyfta handen över. Det är helt enkelt så det ser ut i början och när de blir något mer vana vid att simma crawl kommer också återtaget att komma över vattnet. Att barnet simmar ”hundsim” med ansiktet ner i vattnet är således mycket bra och något man gärna får uppmuntra. Ett mellansteg innan barnet lär sig att tajma andningarna är ofta hundsim på mage med ansiktet ner i vattnet, vartefter barnet lägger sig på rygg och andas innan det sedan vänder tillbaka till mage och fortsätter simma framåt. Också detta är jättebra och bör uppmuntras. Ju lättare det känns desto mindre svängningar gör barnet över på rygg och plötsligt så sitter ”den rätta” crawlandningen där.
 
En del barn har simglasögon, andra inte. Varför då? Får man ha simglasögon i simskolan? Skall man använda badmössa?
Självklart får man ha simglasögon i simskolan! En del barn känner inte av vattnet i ögonen, medan andra tycker att det svider. För någon annan så fungerar istället simglasögonen som en avledande manöver och gör det lättare att koncentrera sig på lektionen. Oavsett vilket får barnen välja själva om de vill ha simglasögon eller inte. Dock måste de allra första simmärkena, upp till och med Guldpingvinen, tas utan simglasögon på. I Teknikgrupperna, och gärna även Hajen, rekommenderar vi att barnen har simglasögon på sig.
Har man långt hår är det dessutom bra att använda badmössa i alla grupper. I Teknik grupperna rekommenderas samtliga att använda badmössa. Badmössa gör att simglasögonen sitter bättre och läcker mindre, därför är dessa ofta till en fördel oavsett hårlängd.
 
Mitt barn i teknikskolan blev rekommenderad att använda baddräkt/badbyxor istället för bikini/shorts, hur kommer sig detta?
Det här har en ren praktisk orsak; både bikinibyxor och stora shorts sitter sämre vid dyk, att dessutom simma klädsim varje vecka i stora shorts främjar inte barnets teknik eller vattenläge då barnet får jobba onödigt mycket för att komma framåt. Det underlättar helt enkelt för barnen att simma i hel baddräkt eller riktiga badbyxor jämfört med andra varianter på badkläder.
 
Mitt barn vill inte vara själv i simskolan, vad gör jag?
Vår simskola har en form av inskolning som går ut på att man som förälder kan vara med inne vid bassängkanten om man har barn i gruppen Baddaren. Detta gäller enbart i Kungsbacka.
I Fjärås kan man som förälder vara med i vattnet om man har barn i gruppen Baddaren. Övriga grupper i Fjärås sitter man som förälder ute i caféet och kan följa undervisningen genom glasvägg.
Det är dock bra gradvis försöka släppa barnet själv i den mån det går.
Man lämnar barnet vid samlingsplatsen och i takt med att barnet vänjer sig vid simskolan kan man förhoppningsvis låta barnet gå själva in med ledet och föräldrarna väntar endast utanför.
Från Pingvinen och uppåt i övriga grupper skall barnet vara så pass vant vid simskola att barnet kan vara själv i simskolan och vara bekväm med stora bassängen. Barn är mogna för simskola vid olika åldrar. Om barnet inte klarar av att bli lämnat kanske man får vänta en termin till i Sköldpaddan innan man börjar i Pingvinen.
 
Jag vill vara inne i simhallen och kolla på, får jag det?
Vissa grupper kan föräldrar vara med - titta i gruppbeskrivning vad som gäller. 
I Kungsbacka kan man själv simma under tiden ens barn går i simskola. Man löser då separat inträde.
 
Hur vet jag vilken grupp jag ska anmäla barnet till?
Läs om våra grupper och de förkunskapskrav som dessa ställer, välj sedan den grupp där barnet uppfyller alla kraven samt att du bedömer att barnet är moget för. En simkunnig fyraåring kan fortfarande behöva starta i Baddaren för att lära sig hur själva lektionerna går till, det beror helt på barnets personlighet.
 
Jag har glömt vilken grupp mitt barn ska gå i, vad gör jag?
Om du loggar in på barnets medlemskonto kan du enkelt själv kolla vilka bokningar du gjort. Där står också dag och tid för grupperna som du bokat dig på. Innan första lektionen är det viktigt att veta vilken grupp och när den börjar för att höra när den ropas upp.