Boka simskola samt övriga kurser
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KUNGSBACKA SIMSÄLLSKAP
Glädje | Omtanke | Respekt | Kvalité

SM/JSM-gruppen

JSM-Gruppen faller under Simlinjens utvecklingsstadium 6


Träna för att prestera
 

Utvecklingsstadium 6 riktar sig till verksamhet för simmare som har gått igenom puberteten och valt att satsa på simning fullt ut. Simmarna går nu oftast i gymnasiet och det är viktigt att öka träningsdosen genom hela stadiet så att inte simmaren planar i sin utveckling. De flesta simmare har i detta utvecklingsstadium slutat växa på längden, framför allt flickor. Däremot kan fortfarande en naturlig muskulär tillväxt ske, framför allt för pojkar. Träningen kommer nu att ha en helt avgörande betydelse för prestationsutvecklingen då simmaren inte längre får något gratis via tillväxt. Det är därför viktigt att simmaren uppnått goda mentala, tekniska och fysiologiska (i första hand aeroba och styrkemässiga) grundfärdigheter för att klara av och tillgodogöra sig den kommande träningen. Träningen i detta utvecklingsstadium är likartad den för vuxna idrottare även om den totala träningstiden ännu inte ligger på samma nivå. Simmaren är i detta stadium mottaglig, utifrån individuella förutsättningar, för alla typer av träning. Inledningsvis bör simmaren också exponeras för olika typer av träning (olika kombinationer av volym och intensitet) för att säkerställa den fortsatta individuella träningsinriktningen. Kapacitetsanalyser samt långsiktiga utvecklingsplaner bör göras. I detta stadium tävlar simmaren på JSM eller däröver. För svensk simnings utveckling är det viktigt att så många simmare som möjligt uppnår målen i utvecklingsstadium 5 med en hög såväl prestations- som färdighetsnivå så att de kan fortsätta in i utvecklingsstadium 6. Även om det inte sker så stora fysiska förändringar utifrån tillväxt i detta stadium sker det framför allt stora psykosociala förändringar som kommer att ha stor betydelse för simmarens fortsatta utveckling.

 

 

Ålder

  • Inträde i detta stadium sker kronologiskt i januari året man fyller 17. Utträde sker i augusti året man fyller 19. I JSM-gruppen befinner man sig 2,5 år innan man går vidare till nästa utvecklingsstadium.

 

 

Syfte

  • Att simmaren ska prestera som tävlingssimmare.
  • Att stimulera till fortsatt utveckling av färdigheter och kapaciteter som kommer ha betydelse för den fortsatta prestationsutvecklingen, men som nu är mer specifika utifrån individuella förutsättningar samt specialsimsätt och specialdistanser.

 

 

Slutmål

  • Simmaren ska ha en kontinuerlig prestationsförbättring på specialsimsätt och specialdistanser. Simmaren bör också visa på god utveckling på 200 meter medley.
  • Simmaren ska ha alla de grundläggande kapaciteter och färdigheter (fysiska, tekniska, taktiska, mentala och sociala) som har betydelse för den fortsatta simutvecklingen i utvecklingsstadium 7.
  • Träningsfokus har ändrats från att bygga färdigheter och kapaciteter till att maximera prestationen.
  • Simmaren bör ha genomfört minst 900 träningstimmar per år inom simverksamhet i slutet av stadiet.
  • Simmaren bör vara minst kvalificerad för SM.

 

SM-gruppen faller under Simlinjens utvecklingsstadium 7


Träna för att nå full potential/vinna
 

Utvecklingsstadium 7 riktar sig till verksamhet för vuxna simmare som valt att satsa fullt ut på simning, minst på halvtid. Här hamnar de som är beredda att satsa helt och hållet under ett antal år för att utveckla sin potential till fullo. Det handlar inte enbart om att förbättra sina topprestationer utan också om att upprepa dem över tid. Ett mått på utveckling är till exempel ett ökat antal toppresultat och topprestationer på årsbasis. Precis som i utvecklingsstadium 6 är det träningen som är av helt avgörande betydelse för prestationsutvecklingen. Träningen i detta stadium planeras individuellt och den aktive bör här nå maximal träningsvolym och belastning under sin idrottskarriär. Därför kommer det ställas stora krav på den totala återhämtningen och olika återhämtningsstrategier är av yttersta vikt. Kapacitetsanalyser, samt långsiktiga utvecklingsplaner, ska göras och kontinuerligt följas upp och utvärderas. I detta stadium tävlar simmaren på minst SM-nivå och har motivation och fokus mot att nå en internationell simkarriär. De flesta simmare i seniorlandslaget och näst därtill återfinns i detta stadium. Precis som i det föregående stadiet sker här inte några direkta fysiska förändringar genom tillväxt. Däremot kan det fortfarande ske en rad psykosociala förändringar i simmarens liv som kan ha betydelse för simmarens fortsatta utveckling

 

 

Ålder

  • Inträde i detta stadium sker kronologiskt i augusti det året man fyller 19

 

 

Syfte

  • Att simmaren ska optimera förutsättningarna för att nå sin fulla potential.
  • Att stimulera till fortsatt utveckling av färdigheter och kapaciteter som kommer ha betydelse för den fortsatta prestationsutvecklingen men nu uteslutande utifrån individuella förutsättningar samt specialdistanser.

 

 

Slutmål

  • Simmaren ska visa på kontinuerlig prestationsförbättring och ska uppnå full potential på specialdistans/-er.
  • Simmaren ska träna för att uppnå såväl toppresultat som topprestationer.
  • Simmaren ska ha alla de kapaciteter och färdigheter (fysiska, tekniska, taktiska, mentala och sociala) som innebär att simmaren har nått sin optimala förmåga.
  • Simmarens träningsfokus ska vara mot perfektion vad gäller färdigheter, samt maximering av tävlingsspecifika färdigheter.
  • Simmaren bör ha genomfört 1200 – 1400 träningstimmar per år inom simverksamheten i mitten av detta stadium.
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
 
Bokning och annat