Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Våra grupper

Aktuella kurser, tider, kostnad och information om platstillgång hittar man på bokningssidan.  Förkunskapskraven för respektive grupp måste fyllas, samt alla förkunskapskrav från tidigare nivåer.


Åldersgräns i simskolan: Barnen ska vara fyra år fyllda vid kursstart.


Baddaren

Förkunskapskrav: Inga


Baddaren är gruppen för barnen som inte gått i simskola tidigare. Målet är för dem är att bli trygga i vattnet; vi kommer att fokusera på att doppa huvudet, börja lära sig flyta och följa med i lektionerna. Målet för gruppen är att ta märket Baddaren blå. Lämplig ålder är 4-6 år.

Vi rekommenderar generellt ALLA nybörjare att börja i Baddaren.


Sköldpaddan

Förkunskapskrav: Badar med ansiktet ner i vattnet, doppar huvudet. (Motsvarar simmärket Baddaren Blå)


I Sköldpaddan vidareutvecklar vi vattenvanan, startar med bensparken och siktar på märket Sköldpaddan och Baddaren Gul. Det viktigaste för dem är att lära sig flyta och rotera i vattnet samt att göra ett frånskjut från kanten med glid. Målet för gruppen är att ta märkena Sköldpaddan och Baddaren Gul. 


Pingvinen

Förkunskapskrav: Kan flyta, rotera från ryggläge till magläge utan att nudda botten samt har börjat med benspark. Badar med ansiktet ner i vattnet, doppar huvudet och kan göra frånskjut (Sköldpaddan, Baddaren Gul). Därtill är barnet bekvämt i stora bassängen samt att barnet kan vistas i simskolan utan föräldrar inne i simhallen.


I Pingvinen är målet simma 10 meter i både magläge (t. ex crawl) och ryggläge (t.ex ryggcrawl) vilket motsvarar märkena Pingvinen Silver och Pingvinen Guld. Lämplig ålder är 5-7 år.


Undervisningen i Pingvinen sker i stora bassängen. Vattendjupet är ca 95 cm med lådor som extra uppbyggd botten. För att lättast se hur djupt det är på ert barn rekommenderar vi att ni mäter barnet och ser om de kan stå på botten med hakan över ytan utan problem. Denna botten använder gruppen som utgångspunkt medan själva övningarna utförs utanför dessa, på ordinarie vattendjup.

För de kortaste barnen har vi även en bänk i vattnet vilket gör att alla har en plats att stå på där de bottnar. En del barn har god nytta av att ha provat på att bada i stora bassängen någon gång tillsammans med sina föräldrar innan start i denna gruppen.


Grupperna på söndagarna har namnet Pingvinen GUL/BLÅ, detta är bara för att lättare kunna skilja på dem. Det är alltså ingen skillnad på grupperna.


Fisken

Förkunskapskrav: Barnet kan simma 10 m i ryggläge (t. ex ryggcrawl) samt 10 m i magläge (t.ex crawl eller bröstsim). Barnet bör kunna flyta i drygt en minut, rotera från ryggläge till magläge utan att nudda botten. Badar med ansiktet ner i vattnet, doppar huvudet och kan göra frånskjut. (Motsvarar Guldpingvinen, Korken, Sköldpaddan, Baddaren) Därtill är barnet bekvämt på djupt vatten i stora bassängen samt att barnet vistas i simskolan utan föräldrar inne i simhallen.


I Fisken är målet att simma längre sträckor samt att öva på tekniken i frisim (crawl) och ryggsim. Vi börjar också med bröstsim och fjäril. De lär sig simma 25 meter i både magläge och ryggläge och målet är att ta märkena Silverfisken och Guldfisken. Lämplig ålder är 5-7 år.


Hajen

Förkunskapskrav: Barnet kan simma 25 meter i ryggläge (ryggcrawl) och frisim (crawl) samt har testat lite bröstsim och fjäril. Därtill kan barnet flyta i drygt en minut, rotera från ryggläge till magläge utan att nudda botten. Badar med ansiktet ner i vattnet, doppar huvudet och kan göra frånskjut. (Motsvarar Guldfisken, Guldpingvinen, Korken, Sköldpaddan, Baddaren) Därtill är barnet bekvämt på djupt vatten i stora bassängen samt att barnet vistas i simskolan utan föräldrar inne i simhallen.


I Hajen tränar man på att simma längre sträckor samt på att förbättra tekniken i frisim (crawl) och ryggsim samtidigt som vi även övar bröstsim och fjäril. Målet är att vara simkunnig enligt nordisk definitionen "simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge på djupt vatten. Detta motsvarar märket vattenprovet. Vi har även som mål att ta följande märken: Järnmärket, Bronsmärket, Hajen brons/silver/guld och/eller Simborgarmärket. Lämplig ålder är 6-9 år.


Sluss Crawl (simkunnig som inte kan crawla)

För barn som kommer från simskolor där man inte lärt sig frisim (crawl) och ryggsim som första simsätt eller om man har gått vår simskola och vill satsa på dessa simsätt. Vi har en grupp för åldersgruppen 9-11 och en för 12-14.


Sluss Hajen 

Förkunskapskrav: Barnet kan simma 25-50 m i något simsätt och som vill lära sig frisim (crawl) och träna på övriga simsätt; ryggsim, fjäril och bröstsim.


Sluss Teknik 

Förkunskapskrav: Barnet kan simma 200 m och uppåt i något simsätt och som vill lära sig frisim (crawl) och träna på övriga simsätt; ryggsim, fjäril och bröstsim. Teknik sluss är lämplig upp till 10-12 års ålder, beroende på personlig mognad, därefter övergår man till någon av våra träningsgrupper eller tävlingsgrupper.


Teknik 1 och Teknik 2

För de simmare som vill gå vidare med sina simkunskaper och öva upp tekniken. Dessa grupper är även med och tävlar i våra Stippen tävlingar två gånger per termin. Tävlingen är på onsdagar och man tävlar bara mot sig själv. Härifrån finns möjligheter att flytta upp till en tävlingsgrupp.


Specialgrupper 

Dessa grupper är för barn som har någon typ av diagnos eller som har svårt på annat sätt. Dessa grupper bokas inte på hemsidan utan görs via mail till info@kbss.nu.