Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Information om simskolan

Simskolepedagogik


Vår simskola följer Svenska Simförbundets riktlinjer för hur simskola bör vara upplagd, den så kallade Simlinjen, där man strävar efter att ge barnen en grundläggande trygghet i vattnet som sedan byggs på så att simkunnigheten ökas för varje nivå.

Vi lär barnen i första hand att simma frisim (crawl) och ryggsim (ryggcrawl), därefter introduceras bröstsim och fjärilsim.Åldersgräns


Vid kursstart måste barnet ha fyllt fyra år.


Taggar för att passera grindarna och låsa skåp


För att kunna låsa skåpen i simhallen behövs en ”tagg”. Taggen får man vid första lektionen, den behåller man sedan under hela simskoletiden. I Fjärås använder vi inga taggar då grindarna är öppna.


Omklädning?


Ombyte i simhallens ordinarie omklädningsrum. De barn som byter om tillsammans med sin mamma byter om på Damavdelningen, och barnen som byter om med pappa byter om på Herravdelningen.

Enstaka grupper kan vid tillfällen hänvisas att byta om på övervåningen. På övervåningen krävs en 10-krona för att kunna låsa skåpet.


Från 8 år MÅSTE man byta om på ”rätt” avdelning. Damernas för tjejerna och herrarnas för killarna. Detta är regeln både från simhallens sida och KbSS.


Duscha innan

Alla barn (och vuxna i crawlskolan) skall duscha ordentligt, givetvis innan badkläder tas på och de går i bassängen.


Lektionsupplägg


Simlärarna hämtar barnen utanför dörrarna in till duschrummet. Där står stora orange koner med en skylt på som samlingsplats för respektive grupp. Där kan du som förälder hämta och lämna barnet samt passa på att prata med simlärarna om du skulle ha några funderingar.


Barnen bockas av på närvarolista och man gör någon form av uppvärmningsövning på land. Dessa varierar från grupp till grupp. Därefter hålls lektion i vattnet innan man tillsammans går tillbaka till duschrummen och lektionen är slut. Lektion- och vattentid varierar i de olika grupperna.


Lektionstid


Lektionstiden varierar mellan grupperna. 


Baddaren/sköldpaddan: 30 minuter (10 minuter på land, 20 minuter i bassängen)

Pingvinen: 30 minuter (5-10 minuter på land, 20-25 minuter i bassängen)

Fisken: 35 minuter (~5 minuter på land, 30 minuter i bassängen)

Hajen: 40 minuter (~5 minuter på land, 35 minuter i bassängen)

Teknik: 45 minuter.Avslutningen

Varje termin avslutas med en sista lektion där föräldrarna får närvara så att barnen kan visa upp vad de lärt sig. Barnen får ett diplom där det finns en sammanfattning över vilka märken de klarat under terminen samt en grupprekommendation om vilken grupp de i dagsläget bör återanmälas till. 


OBS! Diplomen går ej att få tag på efter terminens slut, vet ni med er att ni kommer missa sista gången behöver simlärarna meddelas om detta i förväg så att diplomet kan delas ut i tid.Missade tillfällen

En missad lektion är en missad lektion och går ej att ta igen vid ett senare tillfälle.

En missad lektion betyder inte att man inte kommer klara simskolan. De olika momenten tränas kontinuerligt under terminen, men självklart kan många missade tillfällen bidra till att det blir svårare att uppnå målen satta för den gruppen.Inga föräldrar i simhallen

Under terminen tillåts inga föräldrar i simhallen (undantaget Baddaren och Sköldpaddan) utan föräldrarna får vänta utanför; antingen i cafeterian, i omklädningsrum eller om man väljer att boka sig på en crawlkurs. Barnen hämtas och lämnas vid konerna strax utanför duschrummen.


Undantag – då föräldrar måste befinna sig i simhallen

Om man har ett barn där det föreligger någon typ av medicinsk diagnos eller andra speciella behov så att man som förälder av nödvändighet behöver närvara under simskolan, kontakta oss på info@kbss.nu för mer info.


Exempel på när vi vill att föräldrar håller sig inne i simhallen är diabetes, epilepsi eller hjärtsjukdom.